Venäjän samettidiktatuurissa on kansalaisilla äänioikeus ja vapaus ilmaista mielipiteensä, mutta nämä eivät yleensä johda mihinkään. Suunnanmuutoksesta on turha puhua vaalien yhteydessä. Oppositiopoliitikot vaiennetaan tai jopa vangitaan ja tapetaankin. Näitä tietoja on lehdistö välittänyt jo pitkään Suomessa. Näihin asioihin paneutuu toimittaja ja kirjailija Anna-Lena Lauren Samettidiktatuuri - Vastarintaa ja myötäilijöitä Nyky-Venäjällä.
Anna-Lena Laurén on Dagens Nyheterin ja Hufvudstadsbladetin Moskovan kirjeenvaihtaja ja asunut Venäjällä kymmenisen vuotta. Hän puhuu venäläisistä ystävistään ja kertoo arkisisten tapahtumien kautta mm. venäläisestä palvelukulttuurista, joka kirjan mukaan perustuu laajalti kieltosanan käytölle ja välttää informaation jakamista. Paikoin nämä tarinat saavat absurdin huvittavia sävyjä. Kun Lauren kertoo ystävistään, hän käyttää näitä esimerkkinä venäläisestä näin-on-ollut-ja-on-vastakin-kulttuurista. Muutamissa muissakin yhteyksissä ystävät paljastavat omahyväisyytensä sisäpiirin tietojen saamisesta tai välipitämättömyytensä epäkohtia huomatessaan. Minusta näiden asiaoiden kirjaaminen ei ollut miellyttävää. Vaikka Lauren välillä muistaa kehua venäläistä kansaa vastakohtana virkakoneistolle tai Putinille, jäi kirjan väittämistä paha olo. Tuntui kuin toimittaja olis käyttänyt ystävyyttä hyväkseen.
Kuten kirjan nimikin paljastaa, kertoo Lauren sekä valitsevan hallinnon ja kulttuurin kritisoijista että myötäilijöistä. Kriittisiä puheenvuoroja käyttää mm. muoti-ikoni Ksenija Sobtsakin, joka ei ole tyytynyt asemaansa seurapiirikaunottarena. Sukupuoli on voimakkaasti kulttuurisidonnainen asia ja jo venäjän kielen verbien taivutus paljastaa, oletko mies vai nainen.Venäjällä käytetään sanaa menedzer, joka voi tarkoittaa taitavaa johtajaa alkaen Stalinista, mutta myös valtionhallinnon digitalisoijista ja uusien joukkoliikennesovellusten luojista, jotka ovat pääosin saaneet koulutuksensa ulkomailla. Tähän jälkimmäiseen joukkoon ja heidän osaamiseensa Lauren nähdäkseni pohjaa toiveikkuuttaan Venäjän olojen muutoksesta, vaikka melkein samaan hengenvetoon kertoo Donald Trumpin suosiosta ja populismin noususta maassa.
Tämän kirjan myötä saatoin todeta, että äänikirja ei ole minulle hyvä tapa päästä kirjan maailmaan. Mari Annala luki selkeästi, virkeästi ja vältti turhat painotukset tai väritykset. Minun oli kuitenkin vaikeaa erottaa kirjailijan ääntä lukijan äänestä ja nuorella äänellä luetut yleistykset venäläisten käyttäytymisestä ärsyttivät. Lisäksi saattoi moni asia mennä ohi, kun jatkoin kuuntelua kotitöiden lomassa, välillä keskeyttäen kuullakseni, mitä muualla kodissani tapahtui. Sain kyllä myöhemmin paperiversionkin käsiini, mutta se ei enää muuttanut käsitystäni kirjasta.
Lauren, Anna-Lena Samettidiktatuuri - vastarintaa ja myötäilijöitä Nyky-Venäjällä. Suom. Kaisa Sivenius. Teos&Förlaget, 2021. 199 sivua. E-äänikirja. Lukija Mari Annala. 5h 52 min.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti