tiistai 12. joulukuuta 2017

McEwan, Ian Vieraan turva

Kirja alkaa joksenkin tavanomaisissa merkeissä. Mary ja Collin, rakastavaiset, jotka ovat tunteneet toisensa jo kauan, ovat lomamatkalla Venetsiassa. He elävät turistin elämää, tutkivat kirkkoja ja museoita, syövät hyvin, rakastelevat, juovat viiniä paljon, väistelevät hotellin siivoojaa, kulkevat aurinkoisen kaupungin katuja eksyen aina välillä. Suurin ongelma tuntuu olevan illallispaikan löytäminen.
 Marylla on lapsia edellisestä avioliitosta eikä hän aio mennä enää naimisiin, vaikka rakastaakin Collinia. Rakastavaisten pienet pulmat, toisen ärsyttävät piirteet unohtuvat ja ratkeavat usein rakastellessa.
Tämä kaikki heillä on, kunnes yksi ilta muuttaa kaiken. Tuona iltana he lähtevät etsimään ruokailupaikkaa liian myöhään ja eksyvät. Jostain ilmestyy mies, Robert, joka sanoo tietävänsä aukiolevan ravintolan. Hän johtaa parin baariin, tarjoaa viiniä ja hieman leipää. Robert kertoo lapsuudestaan karmivan tarinan, eikä turistimatka jatku entisellään tämän jälkeen. Se saa yhä karmivampia, pelottavia ja väkivaltaisia käänteitä.
Mitä minä sain kirjasta koukuttavan lukukokemuksen lisäksi? Ehkä en paljonkaan. Ehken ymmärtänyt olennaista, mutta kyllä tämäkin riitti. Kesken en olisi voinut jättää tätä pientä romaania.

Ian McEwan
Vieraan turva
Kirjayhtymä 1983
Suom. Marianne Alopaeus
Englanninkielinen alkuteos: The Comfort of Strangers
1981
123 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti