perjantai 18. joulukuuta 2020

Kytömäki Anni: Margarita

 


Voin jäädä tänne ja antaa ihmisten maailman lipua alitseni. Jos joku katsookin latvaan, hän ei näe minua, vaan ainoastaan puun. Iso-Huhkaimen männyssä, pääkaupungin lehmuksessa, minne tahansa kiipeän, olen yhtä kudosta oksien kanssa.s.515

Tuossa lainauksessa on jo monta Margarita-kirjan teemaa: luonto , sen kunnioittaminen ja sen kanssa tasa-arvoisena eläminen. Yksinäisyyskin siitä heijastuu. Läshes 600-sivuisen kirjan sivuilla nämä aiheet tulevat kirkkaina ja kauniina lukijan ulottuville.

Kirjan juoni on monipolvinen ja tapahtumat uskomattomia. Kerronta sijoittuu sota-ajan vaiheisiin ja 1950-luvun alkuun. Päähenkilönä on Senni Sarakorpi, isänsä opettama hieroja. Hän on perinyt työn sodan aikan kuolleelta isältään Kankariston kylpylässä, jonne kesäasukkaat tuovat elämää ja toimeentulon. Isä on myös tarkkaan ohjeistanut asiakkaan kanssa puhumiset. Muuten Senni ei juuri seuraa kaipaa, paitsi silloin kun rakkaus viriää koko kehossa.  Juhannusyön herkän ja voimakkaan elämyksen jälkeen Sennissä kasvaa uusi elämä, joka vie häneltä kaikki voimat. Vaikka lainsäädäntö on juuri muuttunut, ei Senni saa raskaudenkeskeytystä. Juuri ja juuri hän selviää hengissä.

Kirjassa on melko lailla henkilöitä, joista kukaan ei jää merkityksettömäksi, vaikka alkuun ihmettelinkin sotakokemuksia. Kaikkien tapahtumien ja henkilöiden mukanaolo on perusteltua. Senni ei palaa raskautensa jälkeen entiseen työhönsä, koska kylpylä ajautuu konkurssiin. Hän kouluttautuu Helsingissä lääkintävoimistelijaksi ja vanhojen, tuttujen asiakkaiden tapaaminen uuden työn kautta paljastaa asioita, joista kenelläkään ei ollut aavistusta. Lääkintävoimistelijoille on tarvetta, sillä viruksen levittämä polio on rampauttanut lapsia ja aikuisia. Monet menehtyvätkin.

Vahvatunnelmainen teos tuo aiheensa lukijan saataville kauniisti, mutta vaoimakkaasti. Olen pitänyt Kytömäen tyylistä jo esikoisessa ja nyt lukuilo vain lisääntyi. Kirjailija on Finlandian ansainnut. Olen myös innostunut siitä, että hän toi esiin introverttien  arvon ja lmerkityksen. 

Vaikka kaikki näkevät, mitä on tapahtunut, jonkun täytyy sanoa se ääneen. Sanat järjestävät maailman. Kun onnettomuus käydään läpi, ihmiset eivät ala kiehuttaa sitä päässään. ss.330-331

Hyvin on tekijä sanansa järjestänyt!

Anni Kytömäki . Margarita. -Gummerus 2020. - 582 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti