torstai 3. joulukuuta 2020

Haig Matt: Keskiyön kirjasto


En haluaisi lähteä heti kärkeen luokittelemaan kirjaa, mutta silti työnnän tämän kirjan lokeroon Aikuisten sadut. Nimi kiehtoi minua ja houkutti lukemaan. Ihan hirveästi en innostunut tai riemastunut lukemastani, mutta kepästi jaksoin loppuun asti. Välillä tuntui, että kirja on tarkoitettu minua nuoremmille.

Kolmekymppinen Nora Seed päättää kuolla, koska hän kokee epäonnistuneensa liian monella elämän osa-alueella. Hän on juuri saanut potkut työstään musiikkikaupassa. Hän on sanoutunut irti rockbändistä paniikkikohtausten vuoksi ja sen vuoksi bändissä soittanut Joe-veli on suuttunut ja ratkennut ryyppäämään. Nora ei ole lähtenyt ystävänsä kanssa Australiaan ja filosofian opiskelut hän on jättänyt kesken. Isä olisi halunnut hänestä kilpauimarin, mutta hän itse ei kaivannut menestystä. Poikaystävä Danilla on haave pubista maalla, mutta Nora epäröi, eikä ole varma rakkaudestaan. Hän unohtaa Joe-pojan pianotunnin ja pojan äiti haluaa lopettaa tunnit kokonaan. Kun kissa vielä kuolee auton alle, on Nora valmis jättämään tämän maailman täydellisesti epäonnistuneena ja vääriä valintoja tehneenä. Hän lähettää viestin ystävälleen Australiaan ja veljelleen, mutta kumpikaan ei vastaa. Nora kirjoittaa jäähyväisviestin.

Hän ei kuitenkaan kuole, vaan joutuu kirjastoon, jonka hyllyiltä hän voi valita kirjoja. Niiden avulla pääsee kokeilemaan toisenlaisia elämiä, joissa on tehnyt toisenlaisia valintoja kuin omassa juurielämässään. Kouluaikojen kirjastonhoitaja, rouva Elm auttaa valinnoissa. Hieman problemaattiseksi uusiin elämiin sopeutumisen tekee se, ettei Nora tiedä, mitä on niissä tapahtunut juuri ennen kuin hän niihin solahtaa. Hän tietää vain sen, mitä valintaansa hän katuu ja haluaa muuttaa toiseksi. Nora tavoittelee rakkautta, menestystä, merkityksellistä työtä, mutta aina tuntuu uusissakin elämissä olevan jotain puutteita tai paranneltavaa ja Nora palaa yhä uudelleen kirjastoon.

Loistava idea tuo elämien kokeilu, ja onneksi kirjailija ei toteuta sitä kaavamaisesti. Siitä huolimatta kerronta tuntui minusta ulkokohtaiselta ja Nora lähipiireineen haiskahti  paperille. Kirja on omistettu kaikille hoiva-alan ammattilaisille. ja sen mottona on lainaus Sylvia Plathilta:

En voi koskaan olla kaikki ne ihmiset, jotka halauaisin olla, enkä elää kaikkia niitä elämiä, joita haluaisin elää.En voi koskaan oppia kaikkia niitä taitoja, joita haluaisin oppia. Ja miksi haluan! Haluan tuntea elämässäni kaikki mahdolliset henkiset ja fyysiset kokemukset kaikkine sävyineen, vivahteineen ja muunnelmineen.

 

Matt Haig: Keskiyön kirjasto. Aula& Co 2020. The Midnight Library.2020. Suom. Sarianna Silvonen. Kansi: Perttu Lämsä. 328 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti