Schlink osaa kyllä kirjoittaa. Se on aiemminkin usealla taholla todettu. Kirjailijan Lukija-teos on saavuttanut mainetta niin käännöksinä kuin elokuvaversionakin - syystä. Kirjallisuusarvostelijat ovat ylistäneet Schlinkiä etenkin novellistina ja siitä tämäkin kirja on oiva todistus.
Yhdeksän novellia, yhdeksän sukellusta erilaisten ihmisten elämään. Yhteistä näille avauksille on rehellisyys. Maailmaa ei nähdä mustavalkoisena eikä omia vääriä tekoja ole varaa puolustaa. Siihen ei ole usein enää mahdollisuuttakaan tai tarvetta, sillä petokset paljastuvat ja ystävyys osoittauttuu valheeksi. Näin käy avausnovellissa Tekoäly, jossa kuolleen ystävän tytär pääsee kertojan petoksen jäljille ja hänelle paljastuu elämänmittainen huijaus ja teeskentely. Kertoja on paljastanut ystävänsä pakoaikeen DDR:n hallinnolle ja vienyt tämän johtajanpaikan. Siitä huolimatta hän on esittänyt ystävää, joka auttaa vähempiarvoista työtä tekevää kollegaa ja tämän perhettä.
Petoksesta on kyse myös muissa novelleissa. Piknik Annan kanssa -novellissa petos liittyy rikostutkintaan. Kertoja näkee naisen surmatyön, mutta antaa sen tapahtua, vaikka uhri olisi väliinpuuttumisen takia saattanut jäädä henkiin. Vähitellen Schlink raottaa uhrin ja kertojan yhteistä menneisyyttä ja tutkinta johtaa päähenkilön edelleen moraalisesti vääriin valintoihin..
Kunnes koin ikään kuin ilmestyksen. Sillä hetkellä minun elämäni arvat heitettiin uudelleen. Kaikki muuttuisi, jos haluaisin.Minun piti vain jalallani murskata hyönteinen, sen sijaan että minut murskattaisiin kuin hyönteinen.
Sisaruusmusiikkia on mielestäni kokoelman loistokkain novelli. Ikääntyneiden, entisten rakastavaisten tapaaminen paljastaa monimutkaisemman vyyhden kuin novellin muistelija Philip osaa arvatakaan. Hän on menestynyt muusikko, kun tapaa uudelleen Susannen, nyt avioituneena. Susanne pitää edelleen huolta vammautuneesta veljestään Eduardista, joka oli aikoinaan välirikon ja Philipin Amerikkaan muuton syy. Tämä oli arvellut Susannen hankkineen itsestään veljelleen seuralaisen omien rakkauslupaustensa varjolla.
Amuletti-novellissa eletään entisen aviomiehen kuoleman odotuksessa. Sabine on jo päässyt yli menestyneen miehensä aviorikoksesta ja yllättyy yhteydenotosta ja anteeksipyynnöstä. Tietynlainen petos on kyseessä myös Rakas tytär-novellissa. Se kuuluu teoksen valoisimpiin kertomuksiin. Salamarakkaus ja avioliitto tekevät Bastianista isän Maralle, Theresan tyttärelle. Vasta tyttären aikuistuminen ja lapsihaaveet paljastavat isyyden kaikki vaateet. Iloa ja valoa on myös Saaren kesässä. Se on rakkauskertomus, jossa lapsi tarkkailee äitiään ja kokee samalla oman seksuaalisen heräämisensä. Äidin rehellisyys pojalleen ja lojaalius aviopuolisolleen ovat alkupuolen novellien vaiettujen petosten ja omantunnontuskailujen jälkeen lempeää luettavaa.
Kokoelman viimeiset novellit ovat taidokkaan kirjan vaatimattominta antia. Ehkä ne olisi voinut jättää kokonaan pois kirjasta tai niitä olisi voinut jäntevöitää. Rakkaus ja eroaminen ovat niissä(kin) pääosassa.
Jäähyväisvärit jättää kuitenkin hyvän kirjallisen jälkimaun. Sellainen tulee, kun hengähtää kirjan suljettuaan ja tajuaa viihtyneensä sen parissa, oivaltaneensa jotain kirjan henkilöiden ratkaisuista - ja samalla itsestään..
Bernard Schlink: Jäähyväisvärit. - WSOY, 2022. Saksankielinen alkuteos Abschiedsfarben. -Suom. Oili Suominen.- Kannen maalaus Mary Jane Ansell. - 244 sivua
Tämä teos kiinnostaa kovasti. Olen alkanut vähitellen tottua novellimuotoon, tosin mieleisin se ei ole.
VastaaPoistaTämä on hyvä kirja myös novellimuotoon totuttelussa, sillä novellit ovat pitkähköjä ja käsittelevät usein päähenkilön elämänkulkua pitkään, mennyttä ja nykyhetkeä. Vahva suositus edelleen!
Poista