torstai 14. toukokuuta 2020

Kilkku Elina: Ihana tyttö

Elina Kilkku
Ihana tyttö
Bazar 2020
285 sivua
Kansi:Satu Kontinen

Kuinka monta kertaa vannoskelen, ettei enää ikinä autofiktiota. Tämänkin kirjan sisällön olen lukenut kirja-arvosteluista ja kuunnellut radiosta. Nuo ensitutustumiset tapahtuivat lisäksi yleiskielellä, kun taas kirja oli kirjoitettu teini-ikäisten töksähtelen reteällä kielellä. Heille se oli tarkoitettukin. Mieleeni tuli omasta teini-iästäni Hellevi Salmisen Baby-kirja, joka oli mielestäni tuolloin ihana. Tämän kirjan luin, koska yksi lukupiirini sen otti käsiteltäväksi.
15-vuotiaan Reetan suurin intohimo on teatteri. Niinpä mukaan pääsy harrastajavoimin kotikaupungissa esitettävään musikaaliin Ihana tyttö on unelmien täyttymys ujolle tytölle. Toinen unelma täyttyy, kun käsikirjoittaja-ohjaaja Jarmo kiinnostuu Reetasta. Tarinaa pohjustetaan pitkälti yli sata sivua, vaikka on kiusallisen selvää, mihin Reeta on päätymässä. Kiinnostavaksi kerronta tulee siinä vaiheessa, kun selvitellään Reetan ristiriitaisia tunteita, rakastetuksi tulemisen tarvetta ja salailua. Kuten päähenkilö arvioi musikaalin käsikirjoitusta, en minäkään pitänyt kirjan kahden lopun vaihtoehdoista. Kirjailija kirjoittakoon lopun, lukijat tulkitsee loput.
Minulle tämän kirjan lukeminen tuntui hukkaanheitetyltä
ajalta. Kuin olisin lukenut aikakauslehtijuttua #metoo-otsikolla. Nuorelle lukijalle tämä antanee enemmän. Kansi oli mielestäni uskomattoman upea.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti