sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Winterson Jeanette: Majakanvartija

 


Hopea on äidin yksin kasvattama ja kun äiti kuolee, neiri Pinch hoitaa hänet sokean majakanvartija Pewin luo oppiin. Pew kasvattaa tyttöä tarinoiden avulla. Erityisesti hän palaa 1800-luvulla eläneen papin Babel Darkin elämään. Pappi oli tuntenut Robert Lousi Stevensonin kertomukset ja Darwinin Lajien synnyn ja hänen elämäänsä leimasi ihmisen pimeä puoli enemmän kuin papillinen hyvyys. Hän oli naimisissa, mutta piti vaimoaan satamakaupungissa  Papillisessa avioliitossakin syntyi poika.

Eräänä päivänä Dark satuloi hevosensa ja katosi.

Hän oli poissa kuukauden ja kun hän palasi, hän oli pehmeämpi, helpompi, mutta hän kantoi kasvoillaan paljasta surua. s. 49

Dark katoaa tästä lähtien aina kuukaudeksi keväällä ja syksyllä Mollyn luo. Hän  teki tälle lapsiakin. Vaikka mies piti molemmista naisistaan  ja seurakunnastaanhuolta, hän rakasti vain Mollya. Vaikka hän tunsi aidosti rakkautta vain tätä naista kohtaan, edustivat tämän luona vietetyt kuukaudet kuitenkin papin pimeää puolta. Vai oliko pimeys ja synti siinä, että hän esitti jotain muuta kuin oikeasti oli?

Mainokset kirjan liepeissä ylistävät kirjaa runolliseksi ja lumoavaksi ja kristallimaiseksi ja tunteisiin vetoavaksi ja kirjailijaa "hitto vie paras lukemani kirjailija "( Anders Paulrud, Aftonbladet). Minä petyin, sillä odotin kehutulta kirjailijalta paljon. Sain hienon kuvauksen suuren meren äärellä elämisestä ja salaperäisiä tarinoita kauniisti katettuna. Kovin sekavalta kirjakuitenkin tuntui enkä aluksi tiennyt, mikä liittyi mihin. Välillä luulin jo kadottaneeni lukukykyni. Antikin jäi siten vajaaksi, kannen hienosta merihevosen kuvasta huolimatta.


Jeantte Winterson: Majakanvartija. Bazar 2005. Alkuteos Lighthousekeeping 2004 Suom. Mervi Sainio. Kannen suunnittelu: Sukker, Norja. - 208 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti