keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Shields Carol: Sattumankauppaa

Shields Carol
Sattumankauppaa
Otava 2006
576 sivua
Alkuteos:Happenstance, 1980
suom. Hanna Tarkka

Tämä kirja on varmaan jo unohdettu. Nappasin sen matkaan kirjaston poistokirjamyynnistä. Kirjailijakin on kuollut, mutta olen pitänyt hänen suomennetuista kirjoistaan. Pettymyksiäkin on ollut, mutta tämä kirja ei pettänyt.  Tosin kuvittelin sitä novellikokoelmaksi, mutta romaanihan se oli.
Shields kertoo tarinaa eleettömästi, mutta juuri siinä viehätys piilee. Henkilötkin ovat ylen tavallisia ihmisiä, joille ei tapahdu suuria asioita. Luulisi, ettei näistä tarpeista mielenkiintoista kirjaa synny, mutta Shields tekee sen kerta toisensa jälkeen. Ennen tätä kirjaa luin muistaakseni Larryn juhlat, jonka päähenkilö on kuollut.
Sattumankauppaa kirja kertoo pitkään naimisissa olleesta avioparista, Brenda ja Jack Bowmanista ja heidän elämästään viiden päivän aikana. Perheeseen kuuluu kaksi lasta, teini-ikäinen Rob ja nuorempi Laurie. Brenda on nuo viisi päivää tilkkutyötapahtumassa ja ensimmäistä kertaa avioliittonsa aikana yksin matkalla. Jack on kotona lasten kanssa ja käy töissä . Tapahtumat kerrotaan sekä Brendan että Jackin näkökulmasta.
Brenda on jättänyt toimistotyönsä naimisiin mentyään ja hoitanut lapsia ja kotia. Tilkkutyöt hän on aloittanut mielijohteesta kauhistuttuaan sängynpeitteen hintaa. Hän on kuitenkin innostunut ja kehittynyt työssä, voittanut palkintoja ja jopa myynyt Kuusimetsä-työnsä. Hän on tarkoin suunnitellut ja etukäteen iloinnut matkastaan ja muiden tilkkutyöntekijöiden tapaamisesta. Huonetoverikseen Brenda saa alan kuuluisimman tekijän, mutta tämä ei ilmestykään heti huoneeseen. Brenda tutustuu miellyttävään mieheen, joka ihastuu häneen. Hän miettii omaa elämäänsä, ratkaisujaan ja avioliittoaan samalla , kun osallistuu näyttelyyn ja siihen liittyviin tapahtumiin.
Brendaan verraattuna Jack kokee ehkä enemmän: ystävän avioliitto loppuu, naapuri yrittää itsemurhaa ja oma työ historiantutkijana menettää merkityksensä, kun nuoruuden rakastettu on julkaisemassa tutkimusta aiheesta, jota Jack on tutkimassa. Jackin elämä lumisateen sekaisin panemassa Chicagossa vaikuttaa kuitenkin perin avuttomalta. Vaikka hän rakastaa lapsiaan, ei hän tunnu selviävän edes arkipuuhista lasten kanssa. Sosiaaliset suhteet ovat olleet Brendan hommia ja Jack on tämän tästä sormi suussa, miten missäkin tilanteessa pitäisi menetellä. Kotikin menee viidessä päivässä kaaokseen. Olin melkein pettynyt, kun Jackin osuus alkoi - niin vaisulta hän tuntui Brendaan verrattuna. Ja kuitenkin Brenda oli viettänyt suuren osan elämäänsä kotona, historiantutkijan uraa vähäpätöisemmisiksi arvostetussa työssä.
Juuri siksi mielestäni kannattaa lukea tämä kirja: ei ura sinänsä, vaan se, mitä haluaa ja mistä innostuu ja minkä osaa - sillä on merkitystä. Siinä kirjan oivallus, ainakin minulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti