maanantai 14. maaliskuuta 2022

Franzen Joonathan : Crossroads




Päivänä, jona ihminen syntyy, on vain yksi päivämäärä kalenterissa merkittävä, hänen syntymäpäivänsä, mutta sitä mukaa kuin hän elää elämäänsä eteenpäin nousevat muut päivämäärät pysyvästi suureen arvoon tai saavat ikuisen tahran: päivä jona hänen isänsä tappoi itsensä, päivä jona hän meni naimisiin, päivät jona hänen lapsensa syntyivät - kunnes kalenteri on tiheänään merkitystä. s.169

Nykyhetki romaanissa on 1970-luvulla Yhdysvalloissa, New Prospectissa, Wisconinin metsäisellä alueella. Siellä  Russ Hildebrandt tekee työtään apulaispappina ja elättää kuusihenkistä perhettään. Hän on  lähtöisin mennoniittakodista, eikä ole eläessään pyrkinyt eikä päässyt etäälle köyhyydestä. Hänen avukseen  tullut nuorisotyöntekijä Rick Ambrosella on parempi ote nuoriin kuin Russilla ikinä. Välirikko Rickin kanssa tapahtuu Russin kannalta häpeällisesti ja hän käyttäytyy sen jälkeen lapsellisen itsepäisesti. Seurakuntatyöhön osallistuu nuori leski, Frances Cottrell, jonka suosio tuo Russille lohtua ja houkutusta. Se ei jää muilta huomaamatta.

Crossroads on Rick Ambrosen luoma ryhmä nuorille. Sinne Russin tytärtä  Beckyä vetää soittajapoika Tanner, joka tosin on seurustellut bändinsä laulajan kanssa. Rickin ja Russin välirikon takia ryhmään osallistuminen merkitsee epäluottamuslausetta Beckyn isälle. Ryhmä toimii seurakunnassa, mutta sitä ei aina huomaa: kokoontumisissa ei välttämättä mainita Jeesusta, eikä Raamattua näy missään. Oman lisänsä juonikudelmaan tuo Beckyn äitinsä siskolta saama perintö, jonka antaja toivoo käytettävän Euroopan matkaan.

Marionin, papin vaimon, entinen elämä on piilossa hänen äidin roolinsa takana ja lihoneen vartalon sisällä. Hänen isänsä on tehnyt itsemurhan pahasti velkaantuneena ja Marion on joutunut ankaraan kasvatuskotiin, josta on lähtenyt pois heti kyettyään. Myöhemmin hän saa huomata, ettei oikein kyennytkään. Hän ei ole kertonut miehelleen totuutta suhteestaan vanhempaan,naimisissa olevaan mieheen eikä myöskään mielenterveysongelmistaan. Hän alkaa haikailla nuoruudenrakkautensa perään.

Perry on Marionin suosikkipoika, älykäs ja innostuva. Perryn huumeongelmat jäävät Marionilta huomaamatta pitkään. Clem on perheen vanhin poika, joka on saanut lykkäystä asevelvollisuudesta opiskelujen vuoksi. Koska asevelvollisuus merkitsee Vietnamin sotaan osallistumista, vaatii Clem itseään ilmoittautumaan kutsuntalautakunnalle, kun opinnot eivät edisty.

Melkoista henkilöjoukkoa kirjailija kuljettaa kirjan sivuilla. Lukija pysyy hyvin mukana, vaikka kirja välillä jäisi keskenkin ja henkilöiden näkökulmat vaihtuvat. Teoksen loppupuolella on kertomus seurakuntaretkestä, jota olisn toivonut lyhyemmäksi. Toisaalta tuo oli käännekohta, jolloin henkilöt oivaltavat jotain muista ja ennen kaikkea itsestään.

Oli kyse siitä, että hän oli kuullut Marionin suusta ajatuksen, joka oli ollut hänen mielessään piilevänä mutta jota hän ei ollut kyennyt pukemaan sanoiksi. s.473

Kirjan henkilöt ovat kaikki jollain tavoin yhteydessä Jumalaan, Clemia lukuunottamatta. Perry kuvittelee tosin itsensä Jumalaksi huumehöyryissään, jotka  kuvataan aidon tuntuisesti. Usko ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys muillekaan, vaan jokaisen on tehtävä erehdyksiä ja yrityksiä useamman kerran löytääkseen oman itsensä ja tapansa elää. Se löytyy yllättävienkin kokemusten ja tuntemusten kautta.

Maa Marionin jalkojen alla oli tukeva. Jumalan langettama rangaistus teki hänen olonsa turvalliseksi. s.567

Seksi on niinikään kirjassa keskeistä ja liittyy toimintaan usein motiivina. Sen kuvaus on luonnollista ja kaunistelematonta. Seksi ja uskonto rinnakkain tuovat henkilökuvaukseen syvyyttä ja rehellisyyttä.

To bow and bend, we will not be ashamed. Laulun yksinkertaisissa sanoissa piili niin syvä ilo, ettei sen juuria voinut erottaa surun juurista, ja surun laukeaminen oli vielä ihanampaa kuin eräs toisenlainen laukeaminen. s.571

Tästä kirjasta voi hyvällä syyllä sanoa, että se on lukuromaani. Se on juuri sellainen kevyt, mutta painava kirja, jota ei malta jättää kesken. Hämmästyttävän vähän poimin siitä lainauksia, mutta silti kirja vaikutti. Luettuani sen luulen taas ymmärtäväni enemmän elämästä - tai ainakin amerikkalaisen papin perheestä.

Jonathan Franzen: Crossroads. Siltala 2021. -Englanninkielinen alkuteos 2021. Suom Raimo Salminen. 626 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti