tiistai 27. joulukuuta 2022

Haanpää Päivi: Lupa lorvia - kirjoitus- ja muita harjoituksia kiireen pysäyttämiseen

Vaikka eläkeläisellä olisi virallinen lupa laiskotteluun, päiviin hankitaan sisältöä erilaisista askareista, jotka on pakko tehdä. Niinpä viikoista tulee tarkoin ohjelmoituja ja kiireenkin saa helposti aikaan. Päivät ja elämä saavat merkitystä suorittamisesta. Ehkäpä tämä kirja on terveellistä luettavaa juuri heille, velvollisuuksista kiinni roikkuville, aina käytettävissä oleville yhteisöjensä tukihenkilöille. 

Epäilemättä Päivi Haanpää on kirjoittamisen kouluttajana tuntenut tehtäväkseen antaa apua ja neuvoja  aina pyydettäessä. Sitten hän piti vuoden sapattivapaan, josta kertoo edellisessä kirjassaan Pysähdyskoe. Tämä kirja on siitä askel eteenpäin - neuvoja muidenkin käyttöön. Neuvoja siitä, miten onnistuu olemaan tekemättä mitään hyödyllistä - ja samalla ruokkii omaa arkeaan, ajatteluaan, mielikuvitustaan - etten sanoisi kuluneesti luovuuttaan.

Minä luin kirjaa eritoten mielikuvituksen tönäisemiseksi tai jopa ravisteluksi. Niin helposti ajatus luiskahtaa entiseen uomaansa ja pyörittää samaa kuviota päivästä toiseen. Lorvimislupa kiskaisee tuosta kuviosta irti ja seuraukset voivat olla antoisat.

Kirjan ohjeet ovat monesti ihan yksinkertaisia, kuten  höpsismi=flipism=anna kolikon päättää. Joskus toinen luovuustehtävä jatkuu myöhemmin, kuten leikkaa - revi - liimaa-tehtävästä syntynyt kollaasi:

Palaa kollaasisi äärelle. Katsele sitä rauhassa. Lue tekstit, kuvaile kuvia, kerro mistä kollaasissa on kyse. Tee tulkintoja, perustele valintoja.Tee tämä hiljaa mielessäsi, ääneen puhuen tai kirjoittamalla ajatuksesi erilliselle paperille.

Yleisohjeeksi Haanpää nimeää kotoa pois lähtemisen. Tuttujen esineiden ja seinien lähellä tavoitetaan vain entiset asiat, etäänpänä enemmän, vaikkei poistuisi kuin läheiseen kahvilaan. Lopuksi kirjassa on korttipakan aihiot, joita voi työstää tyhjien hetkiensä oivalluksiksi.

Ihan mielelläni luin tätä kirjaa, joka pienissä kappaleissa kiteytti enemmän mielikuvituksen ruokintakeinoja kuin laiskottelun ylistystä. 

Pirkko Saisio on jossain haastattelussa sanonut, että mielikuvitus on erilaisten asioiden yhdistämistä. Sitä kohti!

 Haanpää Päivi: Lupa lorvia - kirjoitus- ja muita harjoituksia kiireen pysäyttämiseen. Artahouse, 2022.84 sivua +liitteet

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti