lauantai 21. syyskuuta 2019

Elämäntaitoa idästä ja luovuutta lännestä?


Ken Mogi
Löydä oma ikigai - japanilainen tie elämänvoimaan
Otava 2018
Englanninkielinen alkuteos The Little Book of Ikigai
Suom. Katri Mäkinen
190 sivua

Harriet Griffey
Kaipaan luomisvoimaa - opas luovempaan elämään
Gummerus 2019
Englanninkielinen alkuteos:I Want to Be Creative 2018
Suom. Laura Lampijoki
136 sivua

Ehkä minun pitäisi vältellä tämäntyyppisiä kirjoja, mutta niin vain tulin taas tarttuneeksi yhteen japanilaiseen elämäntaidon oppaaseen ja amerikkalaiseen luovuuskirjaan. En kovin hyvin näihin syventynyt, mutta jotain sain kuitenkin irti kummastakin

.Japanilaiset elämänohjeet ovat kiinostaneet vasta pari vuotta, mutta wabit ja sabit, kauneus kuihtuneessa ja kuluneessa tuntuvat istuvan omaan elämäntapaan (ja ikään!) hyvin. Nyt tuli tämän Mogin englanniksi kirjoitetun oppaan myötä vielä yksi (+1) uusi käsite: ikigai (Iki=elää
gai=syy). Kirjoittaja antaa ikigaille viisi ohjetta, joita hän kutsuu pilareiksi.

1. Aloita pienesti
2. Vapauta itsesi (muiden silmin katsomiselta)
3. Harmonia ja kestävyys ( tähän liittyy käsite kodawari=sitoutuminen, vaatiminen, henkilökohtainen laatutaso, ammattimaisuus, asenne koko elämän ajan)
4. Iloitse pienistä asioista
5. Ole läsnä tässä ja nyt

Juhlallisen elämäntarkoituksen kirjoittaja oivaltavasti kiteyttää jokaisen arkeen sopivaksi syyksi nousta sängystä aamuisin..

Tuo amerikkalainen luovuuskirja oli minulle pettymys. Kuvitettuna pätkäkirjana se oli helposti ja äkkiä luettu (tai silmäilty), mutta anti ei ollut suurensuuri. Kirja oli kovin kaupallinen ja soveltuisi ehkä yrittäjille. Plussaa kuitenkin siitä, että luovuutta ei rajattu tiukasti yhteen lokeroon, vaan siinä annettiin ohjeita eri aloille, kuten kuvataiteisiin, musiikkiin, kirjallisuuteen ja jopa urheiluun, jota en ole itse hoksannut pitää mitenkään luovana alueena.
Yksi lainalause vielä karkkina:

Pidä silmäsi auki ihmeitä varten (E.B. White)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti