tiistai 3. huhtikuuta 2018

Berlin Lucia: Siivoojan käsikirjaKun kirjailijaa mainostetaan kannessa luonnehtimalla häntä siivoojaksi, yksinhuoltajaksi ja alkoholistiksi, täytyy postuumina julkaistun novellikokoelman todella sisältää laatutavaraa, jotta noiden termien yli pääsee - tai että ne antavat oman lisänsä kirjailijuuteen. Jotenkin niin näissä novelleissa käy. Elämisen arkeen ja ehtoihin tartutaan siekailematta ja kaunistelematta Berlin kertoo sen, minkä joku toinen ehkä peittelisi sanahetteikköön tai lillukanvarsiin. Sitähän novellitaide on: tiivistämistä ja kykyä kertoa olennainen. Vuonna 2004 68-vuotiaana kuollut kirjailija taisi totisesti lajinsa.

Novelleissa liikutaan pesuloissa ja hotelleissa, lomapaikoilla ja sairaaloissa: kaikkialla, missä ihmiset kohtaavat toisiaan. Carpe Diem -novellissa pesulakäynti kääntyy rasittavaksi kokemukseksi koneiden sekaanntumisen ja rahanpuutteen takia. Oma jockeyni on loukkaantunut, äärimmilleen trimmattu ja tajuton mies, joka saa sairaalassa sylihoitoa. Kadonnutta aikaa -novellissa huoneen 4420 halvaantunut potilas muistuttaa hoitajaa lapsuuden ystävästä ja tämän ruskeista silmistä.

 Toisessa suosikkinovellissani Tohtori H.A.Moynihan vanha hammaslääkäri vaatii lapsenlastaan vetämään hampaansa pois, jotta saisi suuhunsa sovitettua itselleen varaamansa komeat tekohampaat. Tyttö joutuu tainnuttamaan isoisänsä alkoholilla ja tyrehdyttämään verenvuodon teepusseilla. Irvokkaan naurettavana näyttäytyy isoisä Liptonin-teepussien lipukkeet suusta roikkuen, naama veressä.

Toda luna, toda ano oli ehdoton suosikkini. Eloise on lomalla toipuakseen miehensä menetyksestä. Aikansa katseltuaan vierasta maisemaa hotellin uima-altaan ääressä, hän päättää muuttaa lähemmäs paikallista väestöä. Hän hankkii majoituksen pienestä majatalosta ja tapaa siellä sukeltamalla kalastusta harjoittavia miehiä. Heidän johtajansa Carlos opettaa Eloisenkin sukeltamaan. Pidin erityisesti  maisemakuvauksesta veden alla ja kauniista rakastelukohtauksesta siellä. Yhden kalastajan hukkuminen ei herätä sen kummempia tunteenpurkauksia, eikä myöskään Eloisen antama huomattava rahasumma kipeästi tarvittavan veneen hankintaan. Tämä novelli saa ikäänkuin jatkoa, kun Suru -novellin Dolores tulee siskonsa Sallyn kanssa samaan paikkaan lomalle. Carlos muistaa tavanneensa naisen vuosia aiemmin, mutta Dolores ei halua paljastaa itseään miehelle nyt, vaan haluaa tämän opettavan siskoaan sukeltamaan. Dolores muistaa kaiholla mennyttä, mutta haluaa nyt sisarensa toipuvan miehen menetyksestä. Omaa alkoholiongelmaansa hän ei paljasta.

Sex appeal  kerrotaan teini-ikää lähestyvän tytön näkökulmasta. Tyttö saa opetusta sekkunsa Bella Lynnin  määrätietoisesta miehenvalloituksesta , kun tämä iskee tunnettua golfaajaa Rickie Eversiä. Bella on kaunotar, joka valitsee seurakseen nuoren serkkunsa omia avujaan korostamaan, vaikkakin kauneuskuningattaren ura on kaatunut lentokoneessa poksahtaneisiin ilmatäytteisiin rinnuksien vahvistuksiin. Kerrassaan hauska novelli.

Monta muutakin hyvää novelleja kokoelmassa on, mutta kaikista en aio kertoa. Odotan kuitenkin innostuneena samanlaista laatua, sillä syksyllä on luvattu lisää Berlinin novelleja suomeksi.

Löysin tämän kokoelman Kirjallisuuden ystävät -fb-sivuston suosituksista. Joku siellä sanoi viehättyneensä kannen kuvasta, joka on arvattavasti kirjailijasta itsestään, koska kuvan on ottanut hänen kolmas aviomiehensä. Itse tuskin olisn tätä kirjaa kannen perustella valinnut. Onneksi kuitenkin uskoin suosituksia.


Berlin Lucia
Siivoojan käsikirja ja muita kertomuksia
Englanninkielinen alkuteos: A Manual for Cleaning Women: Selected Stories by Lucia Berlin
suom. Kristiina Drews
Aula&Co 2017
Kansi :Sanna-Reeta Meilahti
Kannen kuva : Buddy BerlinEi kommentteja:

Lähetä kommentti